EN
RO
0230 563 565
Utilizatorii de mașini înmatriculate în Bulgaria, obligați să-şi reînnoiască la timp poliţa RCA. Cei care care nu au asigurarea valabilă riscă radierea autovehiculului și amendă contravențională
30/06/2016

Începând de vineri, 1 iulie 2016, intră în vigoare modificările aduse art. 574 din Codul Asigurătorilor din Bulgaria cu privire la autovehiculele înmatriculate în Bulgaria. Orice autovehicul care nu deține o poliță obligatorie de tip RCA valabilă va fi radiat în mod automat din Registrul Auto Rutier din Bulgaria.

RECREX România, în calitate de consultant al unei Companii de Asigurări și a unui Broker de Asigurări din Bulgaria, dorește să informeze clienții și partenerii săi în legătură cu modificările Codului Asigurătorilor din Bulgaria, cu privire la autovehiculele înmatriculate în Bulgaria.

Astfel, prin modificările aduse art. 574 din Codul Asigurătorilor din Bulgaria, orice autovehicul care nu deține o poliță obligatorie de tip RCA valabilă va fi radiat în mod automat din Registrul Auto Rutier din Bulgaria, în urma parcurgerii unei proceduri specifice de informare și notificare.

Procedura electronică de corespondență, respectiv de transmitere a informațiilor între instituțiile și autoritățile din Bulgaria privind asigurarea obligatorie RCA intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2016.

În acest sens, la momentul expirării perioadei de valabilitate a poliței RCA, proprietarul bulgar va fi informat despre acest aspect, iar dacă în decurs de 14 zile nu se reînnoiește contractul de asigurare pentru autovehiculul respectiv, acesta va fi radiat din evidențele oficiale.

Dacă se dorește reînmatricularea autovehiculului, va trebui plătită o amendă contravențională, pe lângă taxele de înmatriculare, ceea ce generează costuri suplimentare pentru utilizatorii de autovehicule.

Suplimentar, Codul Asigurătorilor mai prevede că orice autovehicul înmatriculat în Bulgaria trebuie sa dețină o poliță valabilă pe parcursul întregului an, chiar dacă autovehiculul este utilizat numai o lună.

Pentru a nu intra sub incidența noilor prevederi legale, care au drept consecință radierea autovehiculului și amenda contravențională, RECREX recomandă utilizatorilor și/sau proprietarilor de autovehicule înmatriculate în Bulgaria să asigure existența unui polițe RCA valabile pe întreg parcursul anului calendaristic.

În vederea evitării și prevenirii unor astfel de situații, RECREX prestează un serviciu integrat post-vânzare de înștiințare a clienților în timp optim, astfel încât aceștia să fie informați cu privire la condițiile de achitare consecventă a ratelor sau cu privire la condițiile de reînnoire a contractului de asigurare.